Międzynarodowy Dzień Gofra

NAJLEPSZE GOFRY NA ŚWIECIE

25 marca obchodzimy wspaniałe święto – Międzynarodowy Dzień Gofra. Czyż to nie idealny moment by własnoręcznie upiec ten wyjątkowy smakołyk? Nazwa wafel (waffle) pochodzi od plastra miodu – w takim bowiem kształcie w XIII wieku wypiekano gofry. Początki gofrów sięgają średniowiecza, a niektóre kraje mogą pochwalić się swoimi odmianami, wśród których najpopularniejsze są gofry belgijskie. Belgia znana jest właśnie m.in. z tego wyjątkowego przysmaku, gdzie w środku miasta znajdziemy budki w których sprzedaje się pyszne, bardzo słodkie i po prostu wyjątkowe gofry Liege, nie przypominające w smaku gofrów, które dobrze znamy, chociaż nie brakuje również innych, bardziej delikatnych odmian.  Gofry to jedne z ulubionych słodkich przekąsek jakie lubimy zjadać przede wszystkim latem. Nie ma nic lepszego niż relaks nad morzem ze słodkim gofrem trzymanym w dłoniach, który jest oczywiście udekorowany bitą śmietaną, owocami, lodami lub po prostu cukrem pudrem.

GOFRY NA ŚWIECIE

Amerykanie uwielbiają gofry na śniadanie, polewane masłem lub syropem klonowym. Gofry znane w Skandynawii mają piękny kształt serca i są cieńsze oraz podawane przede wszystkim na słodko, z dodatkiem dżemu lub bitej czy też kwaśnej śmietany. Holendrzy mają swoje Stroopwafels, czyli okrągłe plastry gofra przełożone słodkim syropem. Idealne jako przekąska, najlepiej smakują gdy gęsty syrop się nieco rozpuści. Kładziemy ciasteczko na kubku wypełnionym gorącym napojem, a para rozpuszcza syrop i sprawia, że Stroopwafel smakują jeszcze lepiej. Faktem jest, że bardziej przypominają ciastka niż gofry, ale są równie smaczne i idealne dla osób, które uwielbiają gdy ich deser jest bardzo słodki.

GOFRY W POLSCE

Jeśli zaś szukać czegoś wyjątkowego w naszym kraju, to oprócz tradycyjnych gofrów znanych przede wszystkim znad morza i innych obleganych turystycznie miejsc, to w 2017 roku na listę produktów tradycyjnych trafiły gofry pruskie, które od dawna wytwarzane są na Warmii.  Mają kształt serduszek, a do ich wypieku niezbędna jest żeliwna gofrownica. Najlepiej smakują pieczone na kuchni opalanej drewnem lub w ognisku. Ciasto na takie gofry zawiera mąkę, mleko, masło, jaja oraz drożdże.

Spróbuj kilka ciekawych przepisów na gofry i niech 25 marca będzie dniem słodkiego gofra. (można oczywiście zrobić gofry również w wersji wytrawnej) Gofry z Liege według przepisu MojeWypieki, Akademia Smaku przedstawia gofry na słono, pyszne gofry od Ani Starmach, Stoliczku nakryj się prezentuje pruskie gofry, a dzięki Kuchni Lidla poznasz smak gofrów Amerykańskich.

A jeśli zamiast gofrów wolisz pizzę, sprawdź inspirację z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy.

Zobacz nasze najnowsze inspiracje

Ciekawe, czasem nietypowe, zestawienia produktów przygotowane specjalnie dla Ciebie